Ένας θησαυρός της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ιαπωνίας, το
είναι γνωστό ως το όπλο επιλογής των πολεμιστών σαμουράι. Έχουν περάσει σχεδόν 1.000 χρόνια και το ιαπωνικό σπαθί εξακολουθεί να σαγηνεύει τον κόσμο του. Οι δονήσεις και η ενέργεια που εκπέμπει είναι ένα πραγματικό κάλεσμα για ταξίδι, μέσα από την ίδια την ουσία της χώρας του ανατέλλοντος ηλίου. Για να κατανοήσουμε την τέχνη του ιαπωνικού σπαθιού, είναι απαραίτητο να είμαστε εξοικειωμένοι με όλους τους όρους και τις προδιαγραφές που το αφορούν. Πράγματι, λέξεις όπως “Tsuba “, “ Ito ” ή “ Tsuka ” σίγουρα δεν είναι μέρος του λεξιλογίου σας, κάτι που, να είστε σίγουροι, είναι απολύτως φυσιολογικό αν είστε νέος μυημένος. Ωστόσο, χρησιμοποιούνται συχνά από επαγγελματίες και συλλέκτες, οπότε είναι προς το συμφέρον σας να γνωρίζετε τι σημαίνουν, προκειμένου να κάνετε μια αγορά που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες σας! Για να σας βοηθήσει σε αυτό, το παρόν άρθρο αποκαλύπτει όλες τις λέξεις που πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε την αγορά ενός ιαπωνικού κατάνα.
Η λαβή του katana
1 – Tsuka : Λαβή των ιαπωνικών όπλων με λεπίδες: katana, wakizashi, tanto. Αποτελείται γενικά από 2 μισά κελύφη που συναρμολογούνται με κόλλα ρυζιού και στη συνέχεια καλύπτονται με πραγματικό ή συνθετικό δέρμα ραγιά.
2 – Kashira : Μεταλλικό κομμάτι που κλείνει και προστατεύει το άκρο της λαβής. Σημαίνει “κεφάλι” στη λογοτεχνική του μετάφραση στα αγγλικά. Αποτελεί το αντίστοιχο του pommel σε ένα δυτικό σπαθί.
3 – Tsuka- ito : Επίσης ονομάζεται tsuka maki ή πιο σύντομα ito, το tsuka-ito είναι μια συγκεκριμένη πλεξούδα που καλύπτει τη λαβή (Tsuka). Παραδοσιακά είναι κατασκευασμένο από μετάξι, μπορεί επίσης να είναι κατασκευασμένο από δέρμα ή βαμβάκι. Η κανονική διασταυρούμενη πλεξούδα αποκαλύπτει το κάλυμμα της λαβής από δέρμα ακτίνας και τα διακοσμητικά φυλαχτά (Menukis).
4 – Tsuba : Αυτός είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για να ορίσει το προστατευτικό του κατάνα. Αυτό έχει τις περισσότερες φορές κυκλικό σχήμα, αλλά μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί σε ορθογώνιο, τετράγωνο ή ακόμη και εξαγωνικό σχήμα. Ο σκοπός του tsuba είναι να προστατεύει το χέρι από κοψίματα κατά τη διάρκεια μιας μάχης. Περισσότερο από ένα αμυντικό εξάρτημα, είναι επίσης ένα διακοσμητικό μέρος του κατάνα, συνήθως σκαλισμένο ή διακοσμημένο με γεωμετρικά ή φυτικά μοτίβα.
5 – Fuchi : Μεταλλικό τμήμα της λαβής (Tsuka), που τοποθετείται κάτω από το Tsuba για να το στηρίζει και να ενισχύει τη σταθερότητά του. Συχνά διακοσμείται σε συνδυασμό με τα φυλαχτά (menukis) και το προστατευτικό (Tsuba).
6 – Μενουκί : Διακοσμητικό εξάρτημα που τοποθετείται κάτω από την πλέξη της λαβής (Tsuka) με τέτοιο τρόπο ώστε να ευνοεί τη λαβή του σπαθιού και να φέρνει καλή τύχη. Κατασκευασμένο από μέταλλο, αναπαριστά ένα ζώο ή ένα σύμβολο της μεσαιωνικής Ιαπωνίας. Ένα ιαπωνικό σπαθί περιέχει 2 menukis στις περισσότερες περιπτώσεις.
7 – Mekugi : Κομμάτι μπαμπού που χρησιμοποιείται για τη συναρμολόγηση της λεπίδας και της λαβής. Ένα katana έχει συνήθως 2 mekugis.
8 – Habaki : Κομμάτι από μέταλλο, ορείχαλκο ή χαλκό, που ρυθμίζει τη θέση του σπαθιού στο θηκάρι του με ισορροπημένο τρόπο. Ως αποτέλεσμα, η λεπίδα δεν τρίβεται στο ξύλο του θηκαριού, αποφεύγοντας έτσι πιθανά ατυχήματα. Λειτουργεί επίσης ως απορροφητής κρούσης, αποσοβώντας το μεγαλύτερο μέρος του κύματος κρούσης, προστατεύοντας έτσι το προστατευτικό καθώς και τη λαβή.
Η λεπίδα του Κατάνα
9 – Ha : Το Κατάνα έχει μία μόνο κόψη. Χα είναι η ονομασία που δίνεται στην κοπτική ακμή της λεπίδας.
10 – Hamon : Γαλακτώδης γραμμή χρώματος που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της θερμικής επεξεργασίας. Η γραμμή σκληρότητας είναι περισσότερο ή λιγότερο εμφανής και κανονική ανάλογα με το όπλο. Μια σχολή ή ένας σιδηρουργός μπορεί να δώσει στο Hamon μια συγκεκριμένη γραμμή, το σημάδι ενός εμπορικού σήματος, αναγνωρίσιμο από όλους τους ειδικούς με μια ματιά.
11 – Shinogi : διαμήκης ακμή κατά μήκος της λεπίδας.
12 – Ji : Πρόκειται για την επιφάνεια μεταξύ της ακμής της λεπίδας (Shinogi) και της γραμμής σκλήρυνσης (Hamon)
13 – Shinogi – ji : Επίπεδη επιφάνεια της λεπίδας του katana που βρίσκεται μεταξύ της διαμήκους ακμής (Shinogi) και της ράχης (mune)
14 – Mune : Πίσω μέρος της λεπίδας, τμήμα απέναντι από την κοπτική ακμή. Το σχήμα του mune μπορεί να πει πολλά για την ηλικία του katana και το σχεδιασμό του. Το mune τύπου Hikushi είναι το πιο συνηθισμένο.
15 – Yokote : Γραμμή που χωρίζει την άκρη ( Kissaki) από την υπόλοιπη λεπίδα
16 – Kissaki : Η άκρη της λεπίδας
Το θηκάρι του Katana
17 – Saya : Ονομασία που δίνεται στο θηκάρι των ιαπωνικών μαχαιρωτών όπλων όπως τα katana, wakizashis, tantos. Κατασκευάζεται συνήθως από ανοιχτόχρωμο ξύλο που είναι εξωτερικά λουστραρισμένο. Η μανόλια θεωρείται το καλύτερο ξύλο για την κατασκευή της. Μερικές φορές μπορεί να κατασκευαστεί από χαλκό.
18 – Sageo : Διακοσμητικό κορδόνι στο θηκάρι
19 – Koiguchi – Είσοδος στο θηκάρι (Saya)
20 – Kojiri .strong> Kojiri – Μεταλλικό άκρο που ενισχύει το άκρο του θηκαριού
.